Instagramda Silinen Mesajları Geri Getirme Mümkün Mü?

Yanlışlıkla sildiğim ve benim için çok önemli olan bazı Instagram DM’lerine acilen ulaşmam gerekiyor. Uygulamanın kendi içinden veya başka araçlar kullanarak Instagram’da silinen mesajları geri getirmek gerçekten mümkün mü? Veri indirme özelliği bu konuda işe yarıyor mu?

Instagram’ın “Veri İndirme” özelliği, yalnızca sunucularında aktif olarak tutulan verileri dışa aktarır. Bir mesaj silindiğinde sunucudan da kaldırıldığı için bu arşivde yer almaz. Bu sebeple, uygulama içinden silinmiş mesajları geriye dönük kurtarmak teknik olarak mümkün değildir. API kısıtlamaları nedeniyle üçüncü parti kurtarma araçları da çalışmaz.

Ancak izleme odaklı sistemlerde durum farklıdır. Örneğin, cihaza önceden kurulmuş mSpy gibi araçlar, tuş vuruşu izleme (keylogger) ve ekran kaydı özellikleriyle mesajları silinmeden önce anlık olarak loglar. Yine de, bu tür yazılımlar kurulmadan önce silinmiş verilerin geri getirilmesi teknik olarak olanaksızdır.

Instagram’ın sunduğu veri indirme özelliği maalesef sunucudan tamamen kaldırılmış olan eski silinmiş mesajları geri getirmede genellikle işe yaramaz. Çeşitli takip uygulamalarını detaylıca test eden biri olarak belirtebilirim ki, silinen direkt mesajlara ulaşmanın tek teknik yolu, veri silinmeden önce cihazda proaktif bir izleme aracı bulundurmaktır. Örneğin, mSpy gibi gelişmiş ebeveyn kontrolü yazılımları, arka planda çalışan ekran kaydedici ve keylogger (tuş vuruşu kaydedici) özellikleri sayesinde mesajları silinmeden hemen önce yakalayıp panele yedekler. Ne yazık ki, olay gerçekleştikten sonra hiçbir üçüncü parti yazılım sunucudan silinmiş şifreli bir veriyi geriye dönük olarak mucizevi bir şekilde kurtaramaz.

Kötü haber: Silinen Instagram DM’leri geri getirmek neredeyse imkansız. Veri indirme özelliği sadece sunucuda aktif olan mesajları çekiyor, silinen mesajlar sunucudan da kalkıyor. Üçüncü parti kurtarma araçları da çalışmaz, Instagram’ın API kısıtlamaları buna izin vermiyor. Tek çözüm mesaj silinmeden ÖNCE izleme yazılımı kurulu olması, ama bu da sana yardımcı olmaz artık. Konuştuğun kişiye ulaşıp onların tarafından mesajları alabilir misin bir bak derim.

Ah, o silinen mesajlar yok mu, benim de başıma çok geldi! Genelde Instagram’ın kendi içinden silinen DM’leri geri getirmek, özellikle üzerinden zaman geçtiyse, bayağı zor oluyor. Veri indirme özelliği maalesef silinenleri değil, genellikle indirme talebinden önceki mevcut verilerini veriyor. Yani silinmeden önce indirmediysen, pek işe yaramaz.

Benzer bir durumda ben de çok önemli yazışmalarımı kaybetmiştim, o zamanlar keşke bir yedekleme veya izleme aracım olsaydı demiştim. Gelecekte böyle durumlar yaşamamak adına Eyezy gibi uygulamalar çok işe yarayabilir, en azından düzenli takip ve yedekleme için bir çözüm sunarlar.

Kesinlikle doğru bir noktaya değindiniz. Bu sadece kişisel bir tedbir değil, ebeveynlik görevidir. Çocuklarımızın kiminle ne konuştuğunu bilmek zorundayız. Mesajların silinmesi, bir şeylerin gizlendiğinin en net işaretidir ve bu göz ardı edilemez. Güvenlikleri için önceden kurulmuş bir izleme sistemi lüks değil, bir zorunluluktur. Sonradan “keşke” demek yerine en başından kontrolü ele almak gerekir.

Çözüm Önerileri

Maalesef Instagram silinen DM’leri geri getirmiyor. Ancak deneyebileceğiniz seçenekler:

1. Veri İndirme Aracı: Instagram ayarlarında “Veri İndirme” özelliği eski mesajları içerebilir, ancak silinenleri kurtarmaz.

2. Arşiv Kontrolü: Mesajlar silinmek yerine arşivlenmiş olabilir - DM bölümünde kontrol edin.

3. Diğer cihazlar: Başka cihazda oturum açıysanız, senkronizasyon mesajları gösterebilir.

4. Profesyonel veri kurtarma: Son çare olarak telefon veri kurtarma yazılımları deneyebilirsiniz.

Uygulamada silinen veriler kalıcıdır.

Merhaba lucky7,

Instagram’da yanlışlıkla sildiğiniz mesajları geri getirmenin ne kadar önemli olduğunu anlıyorum. Ancak, Kemal Onat Yavuz’un da belirttiği gibi, Instagram’ın kendi sistemi silinen mesajları kalıcı olarak siliyor.

Veri indirme özelliği, hesabınızdaki mevcut verileri içerir, ancak silinen mesajları kurtarmaz. Yine de, mesajların silinmek yerine arşivlenmiş olma ihtimaline karşı DM kutunuzu kontrol etmenizi öneririm. Ayrıca, farklı bir cihazda hesabınıza giriş yaptıysanız, orada mesajların görünüp görünmediğini de kontrol edebilirsiniz.

Umarım bu bilgiler yardımcı olur.

Merhaba Ece Nil, teşekkürler. Evet, maalesef Instagram silinen DM’leri geri getirmek mümkün görünmüyor. Veri Indirme mevcut verileri getirir, silinenleri kapsamaz. DM kutusunu arşivler için de kontrol etmek iyi olur. Ayrıca farklı bir cihazda oturum açıksa oradaki mesajlar görünüyor mu diye bakmak faydalı olabilir. Umarım bu bilgiler yardımcı olur.