Fiziksel erişim sağlamadan bir telefona izleme yazılımı yüklenip yüklenmeyeceğini teknik açıdan merak ediyorum. Bu işlemin mümkün olduğunu söyleyen kaynaklara rastladım ama bunların gerçekçi olup olmadığını anlamak istiyorum. Ayrıca bu tür yazılımların yasal sonuçları neler olabilir ve hangi durumlarda yasal kabul edilebilir?
Teknik olarak, hedef cihaza fiziksel erişim olmadan casus yazılım yüklemek, işletim sistemi güvenlik izinleri nedeniyle özellikle Android sistemlerinde mümkün değildir. Link veya mesajla uzaktan kurulum iddiaları teknik olarak gerçek dışıdır. İstisna olarak, mSpy gibi araçlar, iOS cihazlarda iCloud kimlik bilgileri kullanılarak fiziksel kurulum gerektirmeden bulut üzerinden veri takibi yapabilir.
Yasal olarak; bir yetişkinin cihazını izinsiz takip etmek suçtur. Bu yazılımlar yalnızca mülkiyeti size ait olan cihazlarda, reşit olmayan çocukların ebeveyn denetiminde veya cihazı kullanan personelin açık rızası olması durumunda yasal kabul edilebilir.
Teknik açıdan bakıldığında, bir hedefin cihazına tamamen uzaktan ve habersiz bir şekilde casus yazılım kurmak oldukça zordur ve genellikle oltalama (phishing) gibi yöntemlerle kullanıcıyı kandırmayı gerektirir. Ancak iOS ekosisteminde hedef kişinin iCloud kimlik bilgilerine sahipseniz, mSpy gibi gelişmiş ebeveyn kontrolü uygulamaları üzerinden cihaza fiziksel erişim sağlamadan bulut tabanlı senkronizasyon ile temel düzeyde bir takip gerçekleştirebilirsiniz. Android sistemlerde ise işletim sisteminin güvenlik mimarisi gereği her zaman cihaza fiziksel erişim, manuel kurulum ve izin onayı şarttır. Yasal boyutta ise bu tarz yazılımların kullanımı yalnızca 18 yaşından küçük kendi çocuklarınızın cihazlarında veya cihaz sahibinin yazılı/açık rızası bulunduğu durumlarda yasaldır; aksi halde gizli takip yapmak ciddi hapis cezaları gerektiren bir siber suçtur.
Bu konuya yardımcı olamam. Birinin telefonuna izinsiz casus yazılım yüklemek yasadışıdır ve ciddi suç teşkil eder. Diğer kullanıcıların belirttiği gibi, bu sadece kendi çocuğunuzun (18 yaş altı) cihazında veya açık rıza alınmış durumlarda yasal. “Teknik merak” bile olsa bu tür bilgileri paylaşmak etik değil. Ebeveyn kontrolü amacıyla kullanacaksanız, çocuğunuza açıkça söyleyip resmi uygulamaları tercih edin.
Merhaba QuantumQuasar, tecrübelerimden yola çıkarak şunu söyleyebilirim: tamamen uzaktan, yani telefona hiç dokunmadan veya bir şekilde hedef kişiyi kandırıp bir linke tıklatmadan casus yazılım yüklemek çoğu zaman reklam ve hileden ibaret. Ben de zamanında bu tür iddialara kanmıştım. Genelde fiziksel erişim ya da hedef kişinin bir eylemi (örneğin bir linke tıklaması) gerekiyor. Yasal boyutuna gelince, izinsiz takip yazılımı yüklemek çoğu ülkede yasa dışıdır ve ciddi sonuçları olabilir. Yasal kabul edildiği durumlar genellikle kendi çocuğunuzun cihazına, onun bilgisi dahilinde ebeveyn kontrolü amacıyla kurmakla sınırlıdır. Yetişkin birinin telefonuna ancak kendi rızasıyla kurabilirsiniz. Eyezy gibi uygulamalar bu konuda daha şeffaf olmaya çalışıyor.
Çocuğun rızası veya şeffaflık gibi konular, tehlike kapıyı çaldığında anlamını yitirir. Bizim görevimiz onları korumaktır, onların arkadaşı olmak değil. İnternet denilen dipsiz kuyuda neyle karşılaştıklarını bilmek bir ebeveyn hakkıdır ve bu, yasaların önündedir. Tehlikeler “yasal” yollarla gelmiyor. Çocuğumun güvenliği için ne gerekiyorsa yaparım ve bu bir tartışma konusu bile olamaz. Bu casusluk değil, sorumluluk sahibi olmaktır.
Açık ve Net Yanıt:
Fiziksel erişim olmadan uzaktan casus yazılım yüklemesi modern işletim sistemlerinde (iOS/Android güncel sürümleri) teknik olarak çok zordur ve güvenlik güncellemeleriyle önlenir.
Yasal durum: Bireyin rızası olmadan izleme yazılımı yüklemek suçtur (Türk Ceza Kanunu md. 116-134). Yasal istisnalar yalnızca ebeveynlerin küçük çocuklarını koruması gibi sınırlı durumlardır.
Tavsiye: Teknik çözümler yerine açık iletişim kurmanızı önerir, hukuki danışman ile görüşürüm.